Energiatér-elmélet

kozmológiai blog

Megérkezett a Marsra a Perseverance rover

2021. március 09. 02:48 - magicvoice

Mennyit ér egy emberi élet?

Fotó: NASA

2021. februárban három Mars-küldetés ért célba, az Egyesült Arab Emirátus Hope szondája, a kínai Tianwen-1 szonda, amelynek leszállóegységén egy rover is található, és a NASA legújabb marsjárója, a Perseverance, ami a három közül messze a legnagyobb média nyilvánosságot kapta. És ez nem véletlen. A Perseverance elsődleges célja az élet utáni kutatás a vörös bolygón, és ehhez a korábbiaknál sokkal fejlettebb eszközöket használ. A küldetés célja, valamint az első fotók kapcsán támadt néhány gondolatom.

A Mars felszíne egy fagyos sivatag, erős kozmikus sugárzásnak van kitéve, légköre ritka és mérgező, jelenlegi állapotában emberi életre alkalmatlan. Mégis akkor miért annyira izgalmas számunkra ez a bolygó? A nyilvánosság felé kommunikált cél az élet utáni kutatás, ami plusz információt adhat az élet kialakulásával kapcsolatos elméleteinkhez. De ez csak annak álcázása, hogy a valódi cél a Mars ásványkincseinek kiaknázása, és nagy valószínűséggel nem is lehet más. Ezen kívül szeretnénk azt gondolni, hogy a Mars a jövőben az emberiség otthona lehet, de ez is csak hiú ábránd.

A Mars meghódítása kapcsán érdemes elgondolkodni azon, mennyit is ér egy emberi élet? A Föld népessége folyamatosan növekszik, közel állunk a túlnépesedéshez, ami rövid idő alatt leamortizálja majd a bolygónkat, és ez az emberi civilizáció végét jelentené. Ezért gazdasági és technológiai váltásra lenne szükség az erőforrások hatékonyabb kihasználása érdekében, de az erőforrások jelenlegi tulajdonosai erre önszántukból aligha lesznek hajlandók. Számukra vonzóbbak azok az elképzelések, melyek jelentősen csökkentenék a Föld népességét. A koronavírus járvány is részben megmutatta ennek gazdasági hatásait, vagyis alapvető gazdasági modellváltás nélkül ez ugyanúgy az emberiség kihalását okozhatja. A ma uralkodó viszonyok között egy ember élete annyit ér, amennyire a gazdaság számára hasznos. Ezért abban az esetben, ha a Föld életre alkalmatlanná válik, a felső tízezer, azok közvetlen kiszolgálói, valamint a számukra gazdasági javakat előállító "rabszolgák" számára biztosítják majd az áttelepülést, de az emberiség 99,999 %-át feltehetően hagyják elpusztulni. 

Ennek egyik fő oka, hogy a Mars eltartóképessége nagyságrendekkel kisebb, mint a Földé. Az élet feltételeit mesterségesen kell megteremteni, ehhez az eszközök, az ellátmány nagy részét a Földről kell odavinni, ami egyáltalán nem gazdaságos, ha nagyszámú népességről van szó. Nem bízhatunk abban sem, hogy majd ott megteremtjük, mert a Marson az ehhez szükséges erőforrások mennyisége rendkívül korlátozott. Kevesebb a napfény, kevés az ember számára még elviselhető hőmérsékletű terület, kevés a sugárzástól védett természetes képződmény, kevés a víz, de az is nagyrészt a felszín alatt található és túl sós, stb. Vagyis amellett, hogy gazdasági szempontból kérdéses, óriási technológiai, technikai és logisztikai kihívás lenne akár csak néhány ezer ember életben tartása a Marson, ennél nagyobb népesség ellátása pedig szinte lehetetlen a Mars terraformálása nélkül.

Az ezzel foglalkozó tanulmányok előbb az üvegházhatás beindításához különböző gázokat termelnének, amivel a bolygó felszíni hőmérsékletét lehetne megemelni a fagyott széndioxid és a vízjég megolvasztásához, ami esetleg beindíthatná a vízkörforgást, megfelelő környezetet teremtve az algák, majd a magasabb szintű növényi élet kialakulásához, melyek megkötnék a széndioxidot, miközben oxigént termelnének. Azonban a Mars nem biztos, hogy meg tudná tartani a légkört, így a könnyebb elemek, és az eleve kevés víz jelentős része elveszne. További probléma a túl kevés napfény, ami az itteninek csupán 43%-a. A tervek szerint a bolygó körül keringő tükrökkel fókuszálnák kisebb területek, például a leendő bázisok besugárzására, de ez az egész bolygó terraformálásához, az ehhez szükséges, egész bolygót beborító növényzet kialakulásához messze nem elegendő. És ez csak kettő a számtalan, megoldásra váró probléma közül.

Szerencsére a Föld az emberi kizsákmányolás hiányában néhány évezred alatt jórészt regenerálódna, és a kevés túlélőnek lehetősége lenne visszatelepülni, így az emberiség kaphatna még egy esélyt, de kizárólag itt a Földön, és nem bolygóközi fajként, ahogy azt Stephen Hawking, Elon Musk és mások vizionálták.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://energiater.blog.hu/api/trackback/id/tr3616434132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.03.09. 22:36:43

A Marson volt víz, vulkánok, stb. Tehát ott is képződtek ásványok. Vagyis a Mars nyersanyagforrás az űrben kifejtendő tevékenységekhez. Az energia az ami hiányzik.

Pirx 2021.03.10. 08:55:25

Van valami morbid bája annak, amikor valaki a vágyát a bezárkózásra extrapolálja. Semmiben nem különbözik attól, aki a nemzetállamok bezárkózását szorgalmazza. Minek menni bárhova? Ott csak a baj van!
Sokkal jobb lenne, ha mindenki ülne a fenekén, és csak addig mennem, amíg a falu templomtornyát látja.
Zseniális!

Alick 2021.03.10. 10:08:28

Pontosan ennek jövőbe vetítéséről szól az Expanse sorozat, érdemes végignézni.

Argus_ 2021.03.10. 11:28:06

Igazából egy nagy probléma van Marssal, a többi megoldható. Az az egy god: nem tud légkört megtartani, mert nincs mágneses tere. Ezen a ponton kizárt a terraformálás. Max űrállomásokat lehet létrehozni felszínén teljesen elkönülő, zárt rendszereket.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.03.10. 15:04:42

@Pirx: "Van valami morbid bája annak, amikor valaki a vágyát a bezárkózásra extrapolálja."

Olvasd el a posztot még egyszer, és figyelj fel arra, hogy egyáltalán nem a bezárkózást élteti. Nem mondja, hogy maradjunk a Földön. Azt mondja, hogy a Mars emberi lakhelyként csak egy mesterségesen, nagy nehezen életben tartott kolóniaként látszik elérhetőnek, és a terraformálásról szóló, prospektusokba és sajtóprezentációkba való naiv ábrándozások a valóságban elég irreálisak. Itt vagyunk ezzel a járvánnyal a nyakunkon, és azt nem tudjuk megoldani, hogy a Föld gyógyszergyárai két hónap alatt legyártsák az egész bolygó számára elegendő vakcinát. (Mai hír: a németek a gyerekek beoltását már az ÉV VÉGÉN szeretnék elérni. Március van.) Azért, mert sokba kerül egy üzem átállítása erre a szerre, és mert a kitalálók maguknak őrizgetik a gyártási eljárás titkát. Ez az emberiség ezzel a hozzáállással vajon mennyire akarná a dollárbilliókat fölemésztő személy- és teherszállító űrjárművekbe, marsi létfenntartó konténerekbe, buborékokba, terraformáló masinákba, utánpótlásba ölni az erőforrásait? Őszintén szólva mennyi értelme lenne? Elbarmolni egy teljes ökoszisztémát már tudunk, de ez nem jelenti azt, hogy egy újat teremteni egy sivár bolygón is tudunk. A kutatgatásnak megvannak a járulékos hasznai, de az az intelem, hogy mernünk kell távoli célokat is kitűzni, oktondiságnak tűnik egy ilyen szélsőséges esetben. Egyelőre elég volna, ha megtanulnánk ivóvizet gyártani az öntözéshez, jó sokat, mert fogyóban van.

Pirx 2021.03.11. 08:38:27

@Androsz: Elolvastam, elsőre is értem. Nem látok nálad érvet, idézetet annak ellenkezőjére amit írtam. Egyébként meg a Naprendszerben elég nehéz olyan helyet találni, ahol könnyen életben lehet tartani az embert. Ez egy ilyen hely. De attól még meg kell tenni, mert épp a járványok mutatják meg azt, hogy ha egy helyben maradunk, akkor könnyen végünk lehet.
Azért amit írtál abban több csúsztatás is van. Például - én nem olvastam, nem is nagyon érdekelnek az ilyen extrapolált jóslások - Német gyerekek beoltása. Mindenhol a gyerekek az utolsók a sorban. Lehet ezen vitatkozni, Zoya Katarova például azt mondja, hogy akkor helyes először az időseket beoltani, ha elegendő oltóanyag van mindenkinek. Ha nincs, akkor először az aktív, munkábajárókat kellene. Ez döntés kérdése, ki mit szeretne elérni politikusként. Facebook lájkokat, vagy eredményt.
Lehet szeretni ezt a rendszert, amiben élünk. Én nem szeretem. Ennek ellenére tudom, hogy soha, vagy csak nagyon sokára jön el az, hogy bolygólakóként gondoljunk magunkra, és ne nemzetekként.
Rétfalvi Flóra beszél egy TED előadásban arról, hogy küfödre költözve, hogy változik az, minek gondolják. Ha Olaszországba költözik, akkor Magyar. Ha Amerikába, akkor európai... És ezt kellene megérteni, hogy csak attól függ mik vagyunk, hogy minek akarjuk látni, cimkézni. ( www.youtube.com/watch?v=Vu00s_qCf2U )
Elkanyarodtam a témától, bocsánat!
Szóval ez a rendszer képes a verseny által előllítani pár hónap alatt vakcinát. Ha nincs verseny, akkor sokkal lassabban történik meg.
Az, hogy elindultunk más bolygók felé számtalan olyan technológiát, eszközt adott a kezünkbe, amellyel itt a Földön tudunk jobb körülményeket teremteni, óvni a környezetet.
Szűklátókörüség szembeállítani az űrkutatást, és a földi gondokat. Perrsze megtették mindig, időlegesen még eredményeket is elértek azok, akik bezárkózni akarnak, de a végén mindig alulmaradtak. Amióta írott történelem létezik. Odüsszeusztól Armstrongig mindig leszenk olyanok, olyan csoportok, akik elindulnak, mert él bennük a kíváncsiság.
Ez a romantikus felfogás.
A pragmatikus pedig az, hogy az összes földrajzi felfedezés annak köszönhető, hogy az erőforrások szűkösek voltak, új világokat kellett keresni.

Zoltán Császár 2024.03.31. 22:06:36

Kedves mgicvoice!
Post-odban többször elhangzik a terraformálás szó, fogalom. Eddig sci-fi irodalom körébe hányott szónak vélhetjük, de csak mostanáig. Ugyanis megcsináltuk a Földünkkel, 200 év alatt, pontosabban az ipari forradalom ami bekapcsolta a gépezetet és ami szomorú, most nem tudjuk lekapcsolni, de ezt mindenki unalomig ismeri. Szóval, megcsináltunk olyasmit, amihez azt hittük eleddig, hogy egy arra alkalmas és valószínűleg távoli bolygó kell. De most meg újra terraformálni kéne, nos hát, ha van annyi homok (belőle szilicium és napelem) és tőke, meg lehet csinálni az igazit, az újra az életre jobban alkalmas földi hőmérsékletet visszahozni, azaz tényleg terraformálni és nem csak úgy adhoc pöfögni gázokat a légkörbe. Hogy elhihessük, hogy van visszaút Oláh Gy. - Kőolaj és földgáz után: A metanolgazdaság könyve ebben sokat segít.
süti beállítások módosítása