Energiatér-elmélet

kozmológiai blog

Kisegítette a tudósokat a multiverzum-elmélet

2024. február 18. 11:09 - magicvoice

Felfúvódás helyett egy másik univerzumba való beolvadás?

A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete és a Tokiói Műszaki Egyetem munkatársainak a Journal of Cosmology and Astroparticle Physics által közölt dolgozata szerint a világegyetem folytonos tágulásának oka, hogy folyamatosan újszülött párhuzamos világegyetemeket olvaszt magába.

„A megállapításunk, hogy a világegyetem gyorsuló tágulását okozó sötét energiára létezhet egy egyszerű intuitív magyarázat, az úgynevezett bébiuniverzumokkal való összeolvadás, és ez a modell jobban illeszkedik az adatokhoz, mint a standard modell.” (Jan Ambjørn)

A standard modellben az univerzum történetének kezdetéhez kötődik a felfúvódás, ami a másodperc ezermilliomod részének milliomodrészéig tartott. Ezzel az elmélettel az a gond, hogy a felfúvódást okozó hajtóerőt és annak végét egy hipotetikus mezővel magyarázták, és a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzásból levezetett igazolás is komoly vitákat váltott ki. Az új tanulmány szerint a felfúvódás során lényegében annyi történt, hogy a világegyetemünk egy öregebb és nagyobb univerzummal ütközött, majd beleolvadt.

„Mivel jelenleg nem rendelkezünk részletes leírással a beolvadás folyamatáról, így nehéz megítélni, hogy ez a forgatókönyv megoldja-e azokat a problémákat, amelyeket a felfúvódás volt hivatott megoldani, viszont ennek a forgatókönyvnek érdekes aspektusa, hogy a megvalósulásához nem szükséges felfúvódást okozó mező.”

Jusijuki Watabiki, a Tokiói Műszaki Egyetem fizikusa elmondta, hogy a James Webb űrteleszkóp és az európai Euclid űrteleszkóp adatai alapján hamarosan eldőlhet, melyik modell írja le a legjobban a világegyetem tágulását.

Véleményem szerint, ez az elmélet is arra a kérdésre próbál egy újabb választ adni, hogyan keletkezett a semmiből, egy szingularitásból a végtelen tér, energia és anyag. A legnagyobb különbség a standard modellhez képest, hogy nincs szükség sötét energiára, mert azt egy másik univerzummal pótolja, vagyis ugyanúgy képtelen megválaszolni az alapkérdést, csupán újabb kérdéseket vet fel:

Miért jobb a "teoretikus" sötét energia helyett egy teoretikus multiverzum?

Hogyan olvadhat össze két univerzum látható jelek nélkül?

Hogyan létezhet két különböző méretű és energiasűrűségű univerzum ugyanazokkal a fizikai jellemzőkkel?

A multiverzum első univerzuma hogyan keletkezett? Honnan származik az energiája?

Mennyi energiát kaptunk attól az univerzumtól vagy azoktól az univerzumoktól, amikkel összeolvadtunk?

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://energiater.blog.hu/api/trackback/id/tr118328165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása